AG architecten
AG architecten Woongroep Heemstede Overzicht straatkant, rode beuk

Woongroep Heemstede

AG architecten Woongroep Heemstede Detail zijkant
AG architecten Woongroep Heemstede Gemeenschappelijke huiskamer
AG architecten Woongroep Heemstede Zijaanzicht
AG architecten Woongroep Heemstede Vooraanzicht
AG architecten Woongroep Heemstede Overzicht straatkant, rode beuk
  • YEAR : 2017
  • LOCATION : Heemstede
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Na een jarenlange zoektocht biedt Woongroep Heemstede zelfstandige woonruimte voor jongeren met een licht verstandelijke beperking

Het plangebied, een ambitieuze gebiedstransformatie van energiebedrijf naar woongebied, bestaat uit een drietal deelprojecten: Waterhof, Waterspiegel en Waterpark. De bebouwing voor stichting Woongroep Heemstede is het sluitstuk van het gebied. In overleg met de stichtingen Mee en Integratie Gehandicapten is in opdracht van woningbouwvereniging Pré Wonen en bouwbedrijf Tervoort een gebouw tot stand gekomen dat zelfstandige woonruimte biedt aan acht jongeren met een licht verstandelijke beperking. Deze jongeren hebben na een jarenlange zoektocht eindelijk het ouderlijk huis kunnen verlaten, worden alleen overdag begeleid maar kunnen ook zelfstandig naar hun werk.

Kern van onze visie op het gebied is het vormgeven van de Nijverheidsweg als duidelijke rand van het gebied. Centraal, maar ook wat verloren, op deze ‘rand’ stond de monumentale watertoren. Door nu het nieuwe gebouw van de Woongroep als pendant van de bestaande kantoorvilla vorm te geven en de tuin eromheen onderdeel te laten zijn van het park, ontstaat een soort ‘stempel’ aan weerszijde van de watertoren en wordt aangesloten op de bestaande padenstructuur. Zo wordt de overgang gevormd van bedrijfspanden aan de Nijverheidsweg naar de groene wereld van het Waterpark.

In de architectuur wordt aangesloten op de bebouwing aan de Cruquiusweg en gewerkt met stijlkenmerken uit het interbellum. Speelse metselwerkverbanden, witte kozijnen, overstekken, balkons; door de sterke horizontale en verticale geleding is de eigen woning afleesbaar.

Dit gelede volume bestaat uit hoekappartementen van 55m2 gesitueerd rond een centraal trappenhuis. Ondanks het grotere nieuwe programma dat de oude monteurswoning vervangt, dringt de luchtige bouwmassa zich niet te veel op en voegt zich op natuurlijke wijze in de bestaande rand. Aan de zuidwestzijde ontstaat door de positionering van de appartementen een beschutte tuin. De begane grond heeft een gemeenschappelijke woonkamer met grote serre aan de tuin met de majestueuze rode beuk. Het trappenhuis is rustig en overzichtelijk, de gemeenschappelijke ruimte is bij de entree gelegen maar toch afgescheiden: er wordt voorkomen dat deze doelgroep teveel prikkels krijgt.