AG architecten
Villa Zandvoort AG architecten

Villa Zandvoort

Villa Zandvoort avond
Villa Zandvoort
Villa Zandvoort
Villa Zandvoort
Villa Zandvoort
Villa Zandvoort
Villa Zandvoort
  • YEAR :
  • LOCATION : Zandvoort
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Van een bestaande, eenlaagse bungalow uit de jaren ’70 hebben wij door het toevoegen van een extra verdieping en door het geheel restylen van het exterieur een eigentijdse, riante villa mogen maken. De grote glaspuien bieden rondom zicht op de grote, besloten tuin. Ondanks het vele glas is de privacy dus geheel gewaarborgd.

Ons werd gevraagd het pand van een extra etage te voorzien, het energiezuiniger te maken en het de uitstraling te geven passend bij een echt woonhuis en bij deze prachtige locatie. De etage van 390 m2 met kantoor-, logeer- en fitnessruimte en dakterras is in roomwit stucwerk uitgevoerd, met puien die aansluiten bij de grote schuifpuien van de bestaande bungalow. Het bestaande gedeelte is van buiten geïsoleerd en wit gestucadoord en de puien zijn vervangen en voorzien van dubbel glas.

Wow-factor

De bestaande begane grond was weliswaar groot, met 635 m2, maar oogde veel kleiner door de lage plafonds. Door het strategisch plaatsen van een vide met de trap en glazen lift naar de etage ontstaat meer ruimtelijkheid en bovendien extra daglicht: de trap komt uit op een overloop met lichtstraat
over de gehele lengte. De opdrachtgevers vroegen ons om een wow-factor en inderdaad is “wow” vaak het woord dat valt als we bezoekers op de bouw mee naar boven tronen. In een deel van de woonkamer hebben we extra hoogte gerealiseerd door een dakopbouw, zo ontstaan in de grote ruimte toch verschillende plekken en sferen.

Harmonieus

Het dakterras met de glazen lift biedt vooral ’s avonds een spectaculaire aanblik. Het warme licht dat vanuit het huis naar buiten straalt maakt het in combinatie met de buitenverlichting een zeer aantrekkelijke plek. Alle ruimten op de etage zijn voorzien van brede eiken vloerdelen, afgelakt met een donkere wengé beits. Ook de kozijnen en de aftimmering daaromheen zijn bruin-zwart van kleur, waardoor het prachtige uitzicht rondom mooi wordt ingekaderd. Inmiddels zijn we ook bezig met het aanpassen van het interieur op de begane grond, waardoor het huis niet alleen van buiten, maar ook van binnen een harmonieus geheel gaat vormen.

Niek Meijer, burgemeester in Zandvoort

“George en Anouk zijn goed op de hoogte van het bestemmingsplan van Zandvoort en ook ter zake kundig als het gaat om voorschriften van het bouwbesluit. Naast technisch inzicht hebben ze een duidelijke visie op hoe een gebouw eruit moet zien en wat je ermee kunt doen. Ze zijn open in de benadering, in het delen van dilemma’s en daardoor weet je wat je aan ze hebt. Natuurlijk zoeken ze in een bestemmingsplan best wel eens de grenzen op, maar hun voorstellen zullen niet snel ‘overal doorheen gaan’.

AG architecten kijkt goed naar de omgeving en zoekt dan naar manieren om een pand daar opnieuw tot zijn recht te laten komen. Je proeft in hun werk dat ze Zandvoort op een hoger plan willen tillen. En een gemeente die regisseert op ruimtelijke ontwikkeling heeft dat soort partners nodig. Van de architecten waar Zandvoort mee werkt, verlangen wij een soort passie voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Ik denk dat zij die passie hebben.

En al helemaal voor Zandvoort.”