AG architecten
AG architecten Villa Duin Bloemendaal Voorkant

Villa Duin in Bloemendaal

AG architecten Villa Duin Bloemendaal Achterkant
AG architecten Villa Duin Bloemendaal Badkamer
AG architecten Villa Duin Bloemendaal Huiskamer
AG architecten Villa Duin Bloemendaal keuken huiskamer
AG architecten Villa Duin Bloemendaal Voorkant
  • YEAR :
  • LOCATION : Bloemendaal
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Villa Duin in Bloemendaal

Op dit mooie kavel op een duin in Bloemendaal hebben wij een vrijstaande villa ontworpen, geheel naar wens van de opdrachtgevers. Hun voorliefde voor ronde vormen komt zowel in het exterieur als interieur terug, zelfs in de keuken. Vanaf het terras aan de achtergevel is er een riant uitzicht en de wellness-ruimte onder het glazen dak biedt ’s avonds zicht op de sterrenhemel.

Via de aannemer kwamen we aan tafel bij de opdrachtgevers, een samengesteld gezin met een prachtig stuk duingrond als bouwkavel. De vorige eigenaar had het oude huis op die locatie gesloopt, en had door een gewaardeerde collega-architect een ontwerp voor een zeer modern huis laten maken. Hij had zich inmiddels echter bedacht en verkocht de kavel met plan en is naar verluid daarna naar Azië vertrokken voor bezinning.

Onze opdrachtgevers wilden niet met het bestaande bouwplan verder, veel te strak en veel te veel glas was hun oordeel. Hun eigen smaak was echter ook zeer specifiek en voor ons als architect een uitdaging: ze wilden zo veel mogelijk ronde vormen en geen rechte hoeken.

Overhangend terras

Staande op het kavel in de lentezon werden de ideeën van de opdrachtgevers steeds duidelijker voor ons. Op dit glooiende terrein zou inderdaad een organisch gevormd, deels in het duin ingegraven volume, zeer op zijn plaats zijn. Aan de straatzijde hoog op het duin met optimale privacy en aan de achterzijde een overhangend terras met uitzicht op het dal er achter- optimaal gebruik van de ruimte op de kavel en van de mogelijkheden die het conserverende bestemmingsplan bood. Uiteindelijk is het huis zowel in plattegrond als in gevels een samenspel geworden van ronde en gebogen vormen, met toch heus wel een enkele rechte hoek. De halfronde keuken is op maat gemaakt, evenals de wastafels de douches en de baden.

Niveauverschil

De woonkamer heeft een niveauverschil in de vloer, waardoor verschillende plekken ontstaan (tv-, zit- en eetkamer) en extra ruimtelijkheid is gecreëerd. Wat altijd de kers op de taart is voor ons als bureau: we hebben in dit huis ook in het interieur veel mogen ontwerpen. Niet alleen de centrale trap met vanzelfsprekend een halfronde trapspil, maar ook de kastenwanden, open haard, verlichtingsplan etc.
De samenwerking met de opdrachtgevers was heel inspirerend en ook met de aannemer is heel intensief samengewerkt om tot een optimaal eindresultaat te komen. Dat er altijd gebak of koek in de bouwkeet door de opdrachtgeefster werd meegenomen in de bouwvergaderingen was dan ook niet de enige reden dat wij het jammer vonden dat de bouw was afgelopen. Gelukkig gaven de opdrachtgevers een mooie house-warming party, waarbij ook alle bouwvakkers, installateurs en andere betrokkenen waren uitgenodigd.

Uitdagende bouwprojecten vragen om een geolied bouwteam

“Uitdagende bouwprojecten als Villa Duin met al zijn ronde vormen en spannende hoogteverschillen worden niet van de ene dag op de andere gerealiseerd. Een project groeit en wordt van grof naar fijn uitgewerkt. Het is knap dat AG architecten het bijzondere denkbeeld van de opdrachtgever op papier heeft gekregen. Onderscheidend aan hen is, dat Anouk en George zowel ontwerpen als technisch kunnen tekenen. George is pragmatisch. Hij kan goed inzoomen op pijnpunten en een oplossing zoeken. Anouk kan snel een aanpassing tekenen. Die legde ze ons voor en als het financieel paste, konden we hem meteen indienen en de gemeente overtuigen van het nut ervan. Om tot een mooi eindproduct te komen, is het heel belangrijk dat alle bouwpartijen hun acties naadloos op elkaar afstemmen. Zij kunnen wel iets moois tekenen, maar als het prijskaartje dat daar aan hangt niet past binnen ons budget, heb je een probleem. Dit project bewees het belang van een geolied team zonder gezagsverhoudingen. Omdat we op één level zaten, konden we snel schakelen en technische uitdagingen overwinnen.”

Marcel van der Worp, aannemersbedrijf Van der Worp