AG architecten
Printerette winkels Amsterdam

Printerette winkels Amsterdam

  • YEAR : 1996
  • LOCATION : Amsterdam
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Printerette winkels Amsterdam

Elke student in Amsterdam kent de Printerettewinkels, synoniem voor het kopiëren en laten inbinden van werkstukken en verslagen. In 1996 werden wij gevraagd om de bekendste winkel, aan de Vijzelstraat, te restylen. Willem Jubels, die bij zijn vader in het bedrijf was gekomen, had het idee opgevat om de kopieerwinkel te combineren met een internetcafé. In die tijd was het fenomeen internet nog nieuw en voor velen onbekend terrein.

Koningsblauw

De nieuwe inrichting moest dan ook passen bij dit vernieuwende concept. We kozen de kleuren koningsblauw, zachtgroen en zilver als basiskleuren voor de inrichting en de wanden, vloeren en plafonds. De lange blauwe kastenwanden, waar naast de noodzakelijke voorraden ook het kopieerpapier en het gekleurde papier in werd geëtaleerd, waren door de winkelruit ook van buiten duidelijk zichtbaar. Het meubilair en de toonbank kreeg als contrast met de strakke wanden een wat meer organische, vriendelijke vormgeving, met de kleuren zachtgroen en zilver. Later hebben we ook de winkel aan de Spuistraat geheel nieuw ingericht met dezelfde huisstijl.

Actuele huisstijl

Onlangs is de winkel op de Vijzelstraat verhuisd naar de overzijde (Vijzelgracht) en de kastenwanden en overig meubilair verhuisden mee. De huisstijl die wij ooit bedacht hadden bleek gelukkig nog steeds actueel genoeg. Ook een compliment voor de meubelmaker: de kasten en tafels waren na 16 jaar nog in prima staat en konden met wat kleine aanpassingen opnieuw geplaatst worden op de nieuwe locatie.

Willem Jubels jr., directeur Printerettewinkel
“We hadden een – voor die tijd – modern concept bedacht: een Printerette en een internetcafé in één ruimte samenbrengen. De ruimte die we huurden bestond uit twee etages, waarvan eentje in feite een kelder was. Hoe maak je een dergelijke ruimte aantrekkelijk voor je clientèle? Samen met grafisch vormgever Dick de Vries hebben George en Anouk het pand een heel uitnodigende, moderne en frisse aanblik gegeven. Met nieuw op maat gemaakt meubilair, een grote neonreclame, slimme kastenwanden, een prominente balie en vooral een frisse kleurstelling ontstond er een heel bijzondere ‘look and feel’. De uitstraling daarvan is ook nu nog zó modern, dat veel meubilair is meeverhuisd naar onze nieuwe locatie en het uitgangspunt vormt voor de aankleding van onze andere panden. George, Dick en ik zijn vrienden en het was ontzettend leuk om samen een project uit te voeren. Al gebeurde alles met gepaste zakelijkheid. Het voordeel was alleen wel, dat AG architecten heel vlot met een presentatie kwam, die meteen de juiste snaar raakte.”