AG architecten
AG architecten HDMZ Museum 01-Entree, voorkant

HDMZ Museum

AG architecten HDMZ Museum 01-Entree, voorkant
AG architecten Museum Vooraanzicht bij avond
  • YEAR : 2019
  • LOCATION : Zandvoort
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Een nieuw museum voor Zandvoort

Een kunstminnende Zandvoorter wilde graag op zijn oude dag iets betekenen voor zijn dorp. Het braakliggend terrein in het centrum van Zandvoort bleek beschikbaar voor een dergelijk nobel initiatief en AG architecten toog aan het werk om voor de Stichting Geneviève een modern, functioneel, maar vooral ook Zandvoorts gebouw voor deze lastige locatie te ontwerpen. In het voorjaar van 2018 is men gestart met de bouw. De gevelafwerking van dit markante, alzijdige een-laagse gebouw heeft voor veel hoofdbrekens gezorgd. We hebben uiteindelijk gekozen voor een innovatieve afwerking van bewerkt stucwerk op een harde isolatieplaat. Het stucwerk is voorzien van een met een bezem aangebrachte lijnenstructuur en ingestrooid parelmoer, waarbij de kleur en textuur de associatie met het Zandvoortse strand oproept. Zo ontstaat een alzijdig paviljoen dat de overgang vormt van de oude dorpscentrum naar de hogere nieuwbouw van het Louis Davidscarré. Het gebouw is aangesloten op een centrale warmte- koude opslag installatie en voorzien van PV-panelen. De museale ruimtes zijn in een aparte klimaatzone en brandcompartiment ondergebracht, onafhankelijk van de overige publieksruimtes om de kunst onder optimale condities ten toon te kunnen stellen.