AG architecten
AG architecten energieneutrale kangoeroewoning Achterhuis overzicht

Energieneutrale kangoeroewoning Zandvoort

AG architecten energieneutrale kangoeroewoning Achterhuis
AG architecten energieneutrale kangoeroewoning Detail, lijnen
AG architecten energieneutrale kangoeroewoning Huiskamer
AG architecten energieneutrale kangoeroewoning Vanaf entresol
AG architecten energieneutrale kangoeroewoning Achterhuis overzicht
  • YEAR : 2017
  • LOCATION : Zandvoort
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Een zelfstandige woonruimte voor de langstlevende ouder in de achtertuin

Een monumentale villa uit 1905 is gesitueerd aan de binnenduinrand van Zandvoort. Voor de langstlevende ouder is zelfstandige woonruimte aan huis gecreëerd. De architectuur van het bijgebouw heeft een eigentijdse signatuur maar kleuren en materialen voegen zich naar het hoofdgebouw. De gebouwen zijn verbonden door een bestaande poort. Het stucwerk en de plint zetten zich voort in het nieuwe gebouw en gaan over in glazen puien. De zinken kap wordt doorgezet in de overige gevels. Een dubbel hoge pui en vide zorgen voor een oriëntatie op het duin en de tuin, en niet op de villa i.v.m. de privacy. Het gebouw is verdiept aangelegd en heeft een privé-tuin die lager ligt. Keerwanden van antraciet beton vormen de begrenzing van het eigen terras naar de hoofdtuin met de centraal gelegen majestueuze kastanjeboom. Door gebruik te maken van de bestaande hoogteverschillen heeft ook de villa een privé-terras.

De plattegronden zijn compact als bij een ‘tiny house’ waarbij een vide het woon/slaapgedeelte op de begane grond verbindt met het schildersatelier op de verdieping. De boekenkast in de vide is een eye-catcher en zorgt voor voldoende bergruimte. Op het dak van de villa bevinden zich 28 PV-panelen die voorzien in de volledige energiebehoefte van de nieuwe woning. Deze is goed geïsoleerd, luchtdicht, uitgevoerd met driedubbele beglazing en voorzien van balansventilatie met warmteterugwinning. De zonneschermen zijn geïntegreerd in het ontwerp en voorkomen opwarming. T.b.v. maximaal bedieningsgemak voor de senior-bewoner is het huis voorzien van domotica.