AG architecten
AG architecten herbestemming Wierschuur Bar-keuken

De Wierschuur

AG architecten herbestemming Wierschuur Vooraanzicht
AG architecten herbestemming Wierschuur Droogzolder
AG architecten herbestemming Wierschuur Vergaderruimte
AG architecten herbestemming Wierschuur Centrale ruimte
AG architecten herbestemming Wierschuur slaapkamer
AG architecten herbestemming Wierschuur Bar-keuken
  • YEAR : 2017
  • LOCATION : Hippolytushoef
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

 

Het project heeft in de categorie hergebruik en herbestemming de Arie Keppler Prijs 2018 gewonnen voor deze transformatie!

Deze Noord-Hollandse wierschuur in Hippolytushoef uit 1850 is de enige overgebleven wierschuur in het gebied. Samen met de Wierdijk, een van de oudste overgebleven dijktypen in Noord-Holland, vormt de schuur een belangrijk element in de geschiedenis van de waterbeheersing in Nederland. De schuur en de stal verkeerden in zeer slechte staat en de door de provincie uitgeschreven prijsvraag om een plan te maken voor herbestemming is gewonnen door AG architecten in samenwerking met het ondernemersechtpaar Edin Bonvie en Martine van Soolingen.

Dit was overigens reeds de tweede keer, want na de succesvolle samenwerking met het ondernemersechtpaar bij de restauratie van Villa Nieuwland, heeft de provincie ons team wederom benaderd om aan deze competitie mee te doen.

De Wierschuur is nu in oude glorie hersteld en getransformeerd tot duurzame groepsaccommodatie. Het pand is geheel geïsoleerd en aan de eisen van deze tijd aangepast. De helft van het staldak is bedekt met PV-panelen en wanneer het resterend dakvlak in gebruik is genomen voor de opwekking van elektra, is het gebouw volledig energieneutraal. Het bestaande houten staketsel is eigenhandig recht getrokken en op een nieuwe fundering geplaatst door de opdrachtgever zelf. De spanten zijn binnen volledig in het zicht gelaten en manifesteren zich ook in het exterieur. ‘In het rieten dak zijn trapsgewijs klapramen geplaatst, waardoor het beeld wordt opgeroepen van een getrapte dakspiegel in een stolpboerderij, terwijl binnen een overweldigende lichte ruimte ontstaat.’, aldus de jury.

Arie Keppler Prijs 2018

De prijs heeft tot doel om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen. Dat wil zeggen dat ze toonaangevend zijn, in sociaal, maatschappelijk, technisch of ruimtelijk opzicht.

• Opdrachtgever: Villa Nieuwland
• Oplevering: 2017
• Diverse vergaderruimten, 21 bedden en centrale keuken
• Gasloos, geheel voorzien van vloerverwarming
• Bodemwarmte, 6 bronnen van 120m diep
• Warmte pompboilers in de badkamers
• 52 PV-panelen op het staldak

 

VELUX gebruikt het project als referentie en maakte dit prachtige filmpje over het project De Wierschuur. Het gebruik van daglicht is in dit filmpje mooi te zien!