AG architecten
AG architecten Albert Heijn Overveen

Albert Heijn Overveen

AG architecten Albert Heijn Overveen
  • YEAR : 2011
  • LOCATION : Overveen
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

De term VWO kenden wij alleen vanuit het onderwijs, tot wij in 1998 de opdracht kregen de supermarkt Albert Heijn in Overveen uit te breiden. We moesten alles voorbereiden tot de afbouwploeg van Albert Heijn de winkel in een week volledig zou komen herinrichten volgens het Volgende Week Open systeem. Voor die tijd moest er echter veel gebeuren. Het gebouw van architect van Kempen, een tijdgenoot van Dudok, was oorspronkelijk gebouwd als politiebureau en sinds 1989 in gebruik als winkelruimte door Albert Heijn. Het gebouw ligt direct naast het spoor van de treinverbinding tussen Amsterdam en Zandvoort.

Harmonie

Men wilde een uitbreiding van het bestaande winkeloppervlak en wel aan de zijde van het spoor. We hebben een ontwerp gemaakt in harmonie met de oorspronkelijke architectuur. Om de 45 meter lange gevelwand ook voor treinreizigers aantrekkelijk te maken, is gekozen voor geel metselwerk in noorsverband, met een uitgekiende ritmering van glazen bouwstenen, blauwe tegels en metselwerk penanten. Het metselen van de gevel heeft heel wat voeten in de aarde gehad vanwege de veiligheidsmaatregelen. Zo is er gedurende een aantal weken ‘s nachts gemetseld wanneer er geen treinen reden, en is het gebouw gefundeerd op een uitkragende betonkonstruktie om de bestaande perronmuur niet extra te belasten. Waar de uitbreiding aansluit op het bestaande gebouw is er gekozen voor traditionele dakranddetaillering in hout, terwijl langs het spoor er een prefab betonnen dakoverstek is gemaakt om onderhouds- werkzaamheden te voorkomen. Ondanks de krappe planning is het de aannemer gelukt de bouw-werkzaamheden op tijd af te ronden en kon het VWO-team op de afgesproken dag aan de slag.

Stralend

In 2011 wilde men opnieuw een uitbreiding realiseren, dit keer aan de straatzijde. Inderdaad was daar nog een mogelijkheid om de bestaande terugliggende gevel met bloembakken ervoor te vervangen door een gevel in een lijn met de erfgrens. De 100 m2 die men daarmee kon winnen zijn dure vierkante meters: de hele zijgevel moet vervangen worden door een stalen portaal met zo min mogelijk steunpunten. Echter voor de supermarkt van essentieel belang om de nieuwste winkelformule ook in deze vestiging optimaal te kunnen doorvoeren. Ook dit keer hebben we de nieuwe gevel geheel in stijl ontworpen. Ook hier is sprake van een lange, geheel gesloten gevel. Door het toepassen van glazen bouwstenen hebben we de illusie van transparantie willen bereiken. Mede door de toepassing van LED-spots in het grote dakoverstek levert dit ’s avonds een letterlijk stralende gevel op. Niet alleen is de winkel door het extra oppervlak nog populairder geworden, ook levert de nieuwe gevel met verlichting een positieve bijdrage aan het centrum van Overveen.

Michael de Leur, Ahold Vastgoed:
“Soms zijn sociale vaardigheden en vertrouwen belangrijker dan tekenen”

“Voor ons was deze uitbreiding relatief klein. Voor George zal het een pittig project zijn geweest. Een supermarkt lijkt wel een intensive care-afdeling, als je ziet wat er allemaal bij komt kijken qua IT, beveiliging en koeling. En dan moeten er ook nog klanten in. Ook al is AG architecten niet een groot bureau, juist in een kritisch dorp als Overveen wist George ook de regisseursrol op zich te nemen, omdat hij de partijen goed kende. Soms zijn sociale vaardigheden en vertrouwen belangrijker dan tekenen. Essentieel is, dat je goed beseft dat de eigenaar een beheersbaar pand en de gebruiker juist een functioneel pand wil. Tot op de dag nauwkeurig opleveren wordt extra moeilijk als er tijdelijk een complete gevel uitgaat. Toch paste de hele verbouwing binnen onze ‘de-volgende- week-open-methodiek’. Een andere uitdaging was de functiemenging ter plekke. Elke dag trekken grote groepen scholieren van het NS station naar hun scholen en terug. Precies langs een plek waar de winkel bevoorraad wordt. George bedacht oplossingen die de veiligheid dienden en tóch onze winkel het volume boden dat we nodig hadden.”